Banken.nl: Tot 2021 sprake van 374 nieuwe wetten en regels voor financiële sector

Bron: https://www.banken.nl/nieuws/21574/tot-2021-sprake-van-374-nieuwe-wetten-en-regels-voor-financiele-sector

Compliance-afdelingen van financiële instellingen zullen het de komende jaren bepaald niet eenvoudiger krijgen. Naar verwachting krijgt de sector tot 2021 te maken met zoveel als 374 nieuwe wetten en regels die ervoor moeten zorgen dat financiële partijen in de pas blijven lopen. Dat blijkt uit het rapport ‘Ready for Digital Regulation?’ van JWG, specialist op het gebied van financiële regelgeving. Na 2021 zal de toename alleen nog maar verder versnellen.

Het is eufemistisch om te stellen dat de financiële crisis nog een staartje heeft gekregen voor de financiële sector. Sinds die tijd hebben nationale en internationale beleidsmakers banken en verzekeraars de duimschroeven stevig aangedraaid. Volgens politiek en maatschappij nodig om het nemen van onverantwoorde risico’s te voorkomen en financiële instellingen rekenschap af te kunnen laten leggen.

374 nieuwe wetten en regels

Met het verstrijken der jaren is de hoeveel nieuwe regels en revisie van regels niet afgenomen, eerder het tegenovergestelde. In opdracht van data-integrator MarkLogic deed JWG onderzoek naar wet- en regelgeving in de komende jaren. Tot 2021 gaan zij uit van 374 nieuwe wetten en regels. Dat volume legt steeds meer druk op de ontwikkeling van een strategie voor gegevensbeheer, nodig om compliant te zijn en waarmee toezichthouders bediend kunnen worden.