PSD2: Wat kan Enigma voor u betekenen

Over Enigma

Uw ambitie, samen gerealiseerd! Daar staan wij voor. Enigma Consulting is uitgegroeid tot een vooruitstrevend kennishuis op het gebied van Payments. De laatste jaren is ons dienstenpakket met succes uitgebreid in de richting van Risk & Compliance en Treasury; terreinen die bij onze klanten vaak raken aan het betalingsverkeer. Door de betrokkenheid van onze consultants met onze klanten, zowel bij banken als bedrijven, zijn wij een verbindende factor in de financiële sector.

Voor bedrijven

Vergunningstrajecten
Wanneer een onderneming start met het verwerken van betaaltransacties of met het aantal transacties boven een bepaalde drempel komt, heeft deze onderneming al snel een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank (DNB). Afhankelijk van de aard van het bedrijf kan het gaan om een vergunning voor een betaalinstelling, een bank, een elektronischgeldinstelling (EGI), of juist om een vrijstelling.
Voor deze vergunningen, maar ook met name voor vergunningen voor nieuwe type dienstverleners zoals rekeninginformatiedienstaanbieders (AISP’s) en betalingsinitiatiedienstaanbieders (PISP’s) kunt u bij ons terecht.

De consultants van Enigma zijn zeer ervaren op het gebied van vergunningsaanvragen. Wij helpen u graag verder met het voorbereiden, opstellen en indienen van uw vergunningsaanvraag en de begeleiding van het gehele vergunningstraject (lees meer:  Betaalinstelling vergunning in 5 stappen).

Strategie ontwikkeling voor bedrijven

Door de komst van PSD2 is het mogelijk voor onder andere corporates, fintechs en startups om een vergunning aan te vragen en als Third Party Provider (TPP) te gaan acteren of de samenwerking te zoeken met een TPP. Het is een logische stap voor Payment Service Providers om als TPP te gaan acteren. Maar ook minder voor de hand liggende organisaties zoals retailers, telecombedrijven, verzekeraars, overheden, energiebedrijven kunnen als Third Party Provider gaan acteren of aansluiting zoeken bij een TPP om zo te profiteren van de innovaties die op dit moment gaande zijn. Dit kan zijn om een aanvullende betaaloplossing te ontwikkelen als extra instrument in de betaalmix of financiële data te gaan gebruiken om uw producten kostenefficiënter te maken, uw klantreis te verbeteren en/of om nieuwe inkomsten te genereren. De consultants van Enigma Consulting adviseren zowel banken als bedrijven in proposities rondom PSD2 en ‘Open Banking’, in combinatie met andere relevante marktontwikkelingen zoals Instant Payments en de AVG.

Voor banken

Inrichting PSD2 oplossingen voor banken

Door de invoering van PSD2 moeten of willen banken zich in 2019 openstellen voor Payment Service Providers. Om hiertoe te komen, moet een doelarchitectuur worden neergezet en moeten er API oplossingen  worden ontworpen. De vraag hierbij is in hoeverre de banken de componenten zelf bouwen of zij aansluiting zoeken bij de oplossingen die API leveranciers in de markt hebben gezet (van API’s tot API orchistration layers)? Tevens leidt PSD2 ertoe (in combinatie met andere betaalontwikkelingen zoals Instant Payments) dat kritisch gekeken moet worden naar vervanging van legacy systemen.

De consultants van Enigma Consulting hebben ervaring in het neerzetten van een toekomst vaste payments architectuur. Tevens hebben wij ruime ervaring in het begeleiden van leverancier selectie trajecten in het betalingsverkeer. Kortom; met onze kennis en ervaring  komt u tot de juiste doelarchitectuur en kunt u anticiperen op de ontwikkelingen in de markt.

Open banking strategie voor banken

Gedreven door PSD2 maar ook de technologische vooruitgang, ontwikkelt de financiële wereld zich naar een ‘open systeem’. Dit betekent dat banken naast het leveren van data voor de betaal- en rekeninginformatiediensten, nieuwe oplossingen kunnen ontwikkelen binnen het nieuwe ecosysteem.

De consultants van Enigma Consulting adviseren zowel banken als bedrijven in deze beweging naar ‘Open Banking’, in combinatie met andere relevante marktontwikkelingen zoals Instant Payments en de AVG. Wij helpen u graag om de kansen te verzilveren die zich gaan voordoen binnen PSD2 en Open Banking:

  • De bank kan een aggregator rol gaan vervullen door zelf betaal- en/of rekeninginformatiediensten op te zetten.
  • Of de bank kan verdienmodellen uitbouwen rondom het leveren van data richting Third Party Providers.

Wij gaan graag met u hierover in gesprek! (lees meer: Enigma PSD2-scan)