Forum Algemeen Impact concurrentiepositie banken

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • H. van Amersfoorthvanamersfoort
   Deelnemer
   Aantal berichten: 2

   Wat betekent PSD2 voor de concurrentiepositie van de bank?

  • Pieter van AndelPieter van Andel (Enigma Consulting)
   Aantal berichten: 11

   Ik denk niet dat de PSD2 direct impact op de concurrentiepositie van banken heeft. Klanten hebben nog steeds een betaalrekening bij een bank nodig om deel te nemen aan het betalingsverkeer. De PSD2 biedt juist de mogelijkheid voor nieuwe innovaties van derde partijen, waar de klanten van banken profijt van zullen hebben. Banken kunnen daarom de PSD2 het beste als een kans voor nieuwe innovaties zien i.p.v. alleen als een wettelijke verplichting

  • mario voorbijmario_v
   Deelnemer
   Aantal berichten: 2

   Nu is het zo dat de betaalfunctie niet alleen door banken uitgeoefend mag worden. Als je de regels erop naslaat zul je zien dat ook niet-banken op dit moment reeds IBANs mogen uitreiken (of eigenlijk andersom, nergens staat dat alleen banken deze betaalfunctie met volwaardige IBANs mogen uitgeven). Uiteraard gaat dit gepaard met een aantal betaallicenties, een banklicentie is geen strikte voorwaarde.

   Los van bovenstaande, verwacht ik dat PSD2 het complete productaanbod van banken rondom betalingsverkeer gaat uithollen. Dat is op zich geen probleem, de banken verdienen doorgaans vrij weinig aan het betalingsverkeer (staat al jaren onder druk). Als daar dus partijen tussen gaan zitten die binnen een bepaalde niche, in combinatie met PSD2 API services, een prima product kunnen aanbieden, dan zullen banken dit gaan afleggen. Maar dit hoeft dus helemaal geen probleem te zijn.

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.