Forum Wet- en regelgeving Betaaldiensten Terminologie RTS (Regulatory Technical Standards)

Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • jeroen gruppenjeroen gruppen
   Deelnemer
   Aantal berichten: 4

   In de RTS wordt veelvuldig de term ‘payment service provider’ gebruikt. Maar daarmee is het niet duidelijk welke partij ze nu precies bedoelen. Is dat de ASPSP (bank), AISP (rekeninginformatiedienstverlener) of PISP (betaalinitiatiedienstverlener)? Of moet je dat zelf inschatten?

   Bijvoorbeeld in artikel 2, waar wordt gesproken over de noodzaak voor het hebben van een transaction monitoring mechanism. Is dat een requirement voor een bank of ook voor een rekeninginformatiedienstverlener, of beide? Het lijkt mij toch niet de bedoeling dat een AISP een mechanisme moet hebben, wanneer een ASPSP dat ook al heeft (moet hebben).

   -link verwijderd-

  • Geert BlomGeert Blom (Enigma Consulting)
   PSD2-expert
   Aantal berichten: 12

   Hoi Jeroen,

   het gebruik van de term Payment service provider of Betalingsdienstaanbieder kan nog wel eens verwarrend zijn ja. In artikel 1 van de PSD2 worden een zestal verschillende groepen betalingsdienstaanbieders onderkend en het is niet altijd even duidelijk of ze nu allemaal worden bedoeld, of enkel een of enkele daarvan.

   Voor wat betreft de RTS, daarbij wordt in het voorwoord, zoals ook in de PSD2-tekst is vermeld, gesteld dat de AS PSP’s verantwoordelijk zijn voor de juiste uitvoering van de gestelde requirements in de RTS. Binnen die context kan je de term PSP beter interpreteren bij het lezen van de RTS artikelen.

   • jeroen gruppenjeroen gruppen
    Deelnemer
    Aantal berichten: 4

    Dit is maar 1 voorbeeld. Ik kan er nog wel 10 noemen waar het uit de tekst niet altijd duidelijk is, wat er mee bedoeld wordt. Een ander voorbeeld is artikel 17;

    Article 17
    Secure corporate payment processes and protocols
    Payment service providers shall be allowed not to apply strong customer authentication, in respect of legal persons initiating electronic payment transactions through the use of dedicated payment processes or protocols that are only made available to payers who are not consumers, where the competent authorities are satisfied that those processes or protocols guarantee at least equivalent levels of security to those provided for by Directive 2015/2366.

    Wie kan mij vertellen wat er bedoeld wordt met “dedicated payment processes or protocols”? Is er een instantie / helpdesk waar je dit soort vragen kan voorleggen (zonder dat je een compleet betoog moet houden)?

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.