Forum Betaalinstellingen Toelichting mbt Rekeninginformatiediensten

Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • Philippe FPhilippe
   Deelnemer
   Aantal berichten: 3

   Goedemiddag,
   Ik ben nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor rekeninginformatiediensten. Ik neem aan dat deze eenzelfde rol gaan spelen als de huidige PSP’s in de markt en dat de aanbieders daarvan ook veel overlap zullen vertonen met deze groep. Wij zijn al een tijd bezig om een dergelijke mogelijkheid te onderzoeken voor ons bedrijf en zijn dus ook vooral benieuwd naar de vereisten voor deze nieuw te realiseren groep toetreders. We gaan er vanuit dat deze groep TPP’s zal moeten voldoen aan eenzelfde soort regelgeving als de PSP’s nu, en die is niet eenvoudig. Dus het vraagstuk is eigenlijk alsvolgt;

   Wij maken nu gebruik van een PSP om onze iDeal-betalingen af te handelen, en daar betalen we een bepaalde fee voor. Maar zou een dergelijke dienst ook worden ontwikkeld voor de rekeninginformatiediensten. Met andere woorden, kan een PSP een rekeninginformatiedienst aanbieden aan bedrijven zodat wij een koppeling met bv. Adyen kunnen maken voor het verkrijgen van deze informatie. Met een vergelijkbare technische module als de iDeal. Klant wil rekening koppelen, wordt omgeleid naar een pagina van Adyen, geeft toestemming via iDeal machtiging (gokje) en wij verkrijgen vervolgens de informatie via het Adyen-platform.

   Is dit een mogelijkheid of wordt deze dienst voorbehouden aan partijen met een ‘eigen’ vergunning?

   Ben benieuwd naar jullie insights.

   Philippe

  • Pieter van AndelPieter van Andel (Enigma Consulting)
   Aantal berichten: 11

   Beste Philippe,

   Deze optie zal zeker tot de mogelijkheden gaan behoren. Een bedrijf kan gebruik maken van een PSP voor het verlenen van rekeninginformatiediensten t.b.v. klanten van het bedrijf. Het zal echter niet via een eenmalige machtiging van de klant verlopen. Er worden namelijk strenge eisen gesteld aan de authenticatie voor deze dienstverlening. Deze eisen worden door EBA in de zogenaamde ‘Regulatory Technical Standards’ (RTS) uitgewerkt. De RTS is nog niet definitief, maar de voorlopige versie geeft wel een aantal ontheffingen voor het gebruik van sterke klantauthenticatie. Hier wordt o.a. gesteld dat als rekeninginformatie langer dan een maand geleden voor het laatst door de klant is opgehaald, de klant opnieuw sterke authenticatie moet gebruiken. Sterke authenticatie betekent dat de klant zich bijvoorbeeld m.b.v. een identifier en een bankpasje moet identificeren (vergelijkbaar met het inloggen in de internetbankieren omgeving). Ook wordt aangegeven dat voor het ontsluiten van gevoelige betaaldata sterke authenticatie is vereist. Onduidelijk is wat onder gevoelige betaaldata wordt verstaan. Is dit bijvoorbeeld de naam van de begunstigde in een betaling? De definitieve versie van de RTS zal hier hopelijk uitsluitsel over gaan geven.

   Groet,

   Pieter

  • Philippe FPhilippe
   Deelnemer
   Aantal berichten: 3

   Hi Pieter,

   Dank voor je uitgebreide toelichting.
   Goed om te horen dat deze markt niet enkel wordt voorbehouden aan de huidige PSP’s met uitgebreide vergunningen, maar via hen ook beschikbaar word voor derden partijen, zeer interessant.

   De sterke authenticatie is goed te begrijpen en niet meer dan logisch. In ons geval is het van de belang dat onze klanten inzage in hun rekening geven om het systeem de kans te geven bijschrijvingen van specifieke rekeningen/personen te controleren. Dit inzake een credit management system. Als ik het goed begrijp zou dit dus mogelijk moeten worden door in zee te gaan met een PSP al Adyen. Daar de systemen dagelijks inzage nodig hebben om goed te functioneren is het daarbij van belang dat die authenticatie aanwezig is. Wat gaat dan gelden als een request, een login van de klant of een daadwerkelijke login?

   Allemaal interessante vraagstukken, ik ben benieuwd wanneer er meer duidelijk gaat worden.

   Groet,

   Philippe

  • Philippe FPhilippe
   Deelnemer
   Aantal berichten: 3

   -bewerkt-

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.